PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Program
Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii
Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej
potrzebujących.
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i
uzyskują dochód nieprzekraczający: 1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej, 1.056
zł dla osoby w rodzinie.
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności. Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Lipnica Wielka przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Chrześcijańskiej Misji Społecznej „Teen Challenge” Oddziału w Winiarczykówce. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Działania towarzyszące:
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących: Przygotowania posiłków; Dietetyki oraz zdrowego odżywiania; Sprawnego zarządzania budżetem domowym; Zapobiegania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
Podprogram 2019
Podprogram 2019 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
Okres wydawania żywności: wrzesień 2019 – czerwiec 2020
Zasady przekazywania artykułów spożywczych:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:
Artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką 3,2 kg; fasola biała 3,2 kg; koncentrat pomidorowy 1,28 kg; buraczki wiórki 1,05 kg; powidła śliwkowe 1,80 kg; sok jabłkowy klarowany 4l;
Artykuły skrobiowe: makaron jajeczny 4,50 kg; makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg; ryż biały 3 kg; kasza gryczana 1,50 kg; herbatniki maślane 0,80 kg;
Artykuły mleczne: mleko UHT 7 l; ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg;
Artykuły mięsne: szynka drobiowa 2,70 kg; szynka wieprzowa mielona 1,80 kg; pasztet wieprzowy 0,48 kg; filet z makreli w oleju 1,53 kg;
Cukier: cukier biały 4kg;
Dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.
Tłuszcze: olej rzepakowy 4 l;